Tuesday, January 03, 2006

Koulutöitä vältellessä...


NÄIN TEET LAPSESTASI (tai itsestäsi) KUNINKAALLISEN, eli ohje KRUUNUHATTUUN:


Tarvitset pyöröpuikot, kokoa 5, pituutta 40 tai 60 cm, päälaella samankokoiset sukkapuikot tai sitten voit kikkailla yhden tai kahden pyörön tekniikalla...
Fritidslankaa, melkoisen tarkalleen 100g keskikokoiseen (4-6 v. ) hattuun

Aloitetaan:
Luo 3 silmukkaa.
1krs: Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 2 n
2krs: Nosta ensimmäinen s oikein, lisää 1s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein, neulo 1 o, lisäys, ja viimeinen s oikein
3krs: Nosta ensimmäinen nurin neulomatta, 4 nurin
Jatka näin lisäten aina oikealla krslla 1 s molemmissa reunoissa 1 silmukan sisäpuolella, kunnes puikolla on 15 s ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen.Katkaise lanka.
Jätä ensimmäinen sakara puikolle odottamaan ja tee sen kaveriksi vielä 5 samanlaista. Viimeisen jälkeen älä katkaise lankaa, vaan yhdistele sakarat neuloen renkaaksi ja jatka pyöröneuleena sileää neuletta 9 kerrosta. Silmukoita on 90. Sen jälkeen neulo 2 kerrosta nurjaa.

Jos haluat kruunuosasta ja päälaesta eriväriset, vaihda lanka nyt, tai jatka samalla värillä. Jokatapauksessa, vaihda neulomissuunta niin että alatkin neuloa "takaisinpäin" oikeaa suljettuna neuleena.

Neulo sileää osuutta 18cm, aloita sitten kavennukset:
Neulo *8 o, 2 o yhteen*, toista koko kerros
Neulo välikrs
Neulo *7 o, 2 o yhteen* koko kerros...
Neulo välikerros
Jatka kavennuksia samaan malliin, kunnes ennen kavennuksi neulotaan 4 o,tästä eteenpäin tee kavennukset joka kerroksella.Kun puikoilla on 8 silmukkaa, Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Päättele myös värinvaihtokohdan langanpäät.

Sakaroiden yläreunaan virkkasin kerroksen kiinteitä silmukoita,tämän voi tehdä vaikkapa sakaroiden tai päälaen värisellä langalla. Samalla saat pääteltyä sakaroiden kaikki 11 ikävää langanpäätä jättämällä ne virkkauksen "sisälle". Myös Kruunuosan alareunan huolittelin virkkaamalla siihen pari kerrosta kiinteitä silmukoita siten, että ensimmäisellä kierroksella virkkasin nurjien kerrosten kaksi päällekkäistä silmukkaa yhteen ja seuraavan kerroksen jättämällä joka kolmannen tai neljännen silmukan välistä. Näin reuna hieman kiristää, eikä jää lörpälleen. Virkkaamalla tai kirjomalla voit koristella hattua tässä vaiheessa miten haluat. Kun olet tyytyväinen, laita hattu pesukoneeseen pyörimään 40 asteen kirjopesuohjelmaan esim.farkkujen tai pyyhkeiden kanssa ja ala jännittää...



Pienemmän hatun saat, kun neulot sakaroihin vain 13s per sakara. Yhdistämiskerroksella lisää jokaiseen sakaroiden väliin 1 s, yhteensä 84s. Kruunuosan korkeudeksi voit tehdä 7 kerrosta, ja hattuosan korkeudeksi riittää 15-16 cm. Hattuosan korkeuden ollessa n. 12 cm kavenna työstä pois 3 silmukkaa tasavälein. Päälakikavennukset alkavat kohdasta "Neulo 7 o, 2 o yhteen" ja jatkuvat ohjeen mukaan loppuun asti. Tämä on n. 1-2vuotiaalle.

Suuremman hatun saat, kun neulot sakarat ohjeen mukaan , ja yhdistämiskerroksella lisäät jokaiseen väliin yhden silmukan, silmukoita yhteensä 96. Kruunuosan korkeudeksi 12krs, ja hattuosaan senttejä 20-21. Kavennukset siten, että ensimmäisellä kerroksella neulo *14 o, 2 o yhteen* koko kerros. Neulo 2 välikerrosta ja tee päälakikavennukset samalla tavalla kuin keskikokoisessa hatussa. Ja tämä menee sitten jopa kymmenvuotiaalle.

Hatun kokoa saa venyteltyä märkänä kohtuullisen paljon, kaikista parhaiten sopivan saa, jos käyttäjäpää sattuu olemaan saatavilla koneesta otto hetkellä. Ruttaa hatun sisälle esim.sanomalehteä, ja jätä kuivumaan. Kuivunutta hattua voit sitten koristella lisää vaikkapa neulahuovuttamalla, kirjailemalla tai virkkaamalla mielesi mukaan.

Jos joku tällä ohjeella hatun tekee, olisi kiva nähdä kuvia! Ja jos on jotain kysyttävää/korjattavaa, niin parannellaan ohjetta...

3 comments:

tuleva kätilö said...

Tämä täytyy kokeilla. Eikun lankakauppaan :)

tuleva kätilö said...

Niin, ja siis miljardit biljardit kiitokset, että jaat ohjeesi kanssamme! Ohjeesi on kaunis ja ainutlaatuinen.

Anonymous said...

Kiitos ohjeesta! En millään viitsinyt itse alkaa soveltamaan niiden ihanien kuviesi perusteella.

Kissapipojen aika on ohi! (tai sitten ei ihan, muutama tilaustyö on vielä tekemättä...)